Milyen szorzók léteznek?

Milyen szorzók léteznek
árak

Ha teljesen kezdők vagyunk a fogadások világában vagy meg akarjuk érteni, hogyan működik a sportfogadás világa, az első és legfontosabb dolog, amit meg kell értenünk, azok a szorzók (az angol szó után hívjuk már magyarul is 'odds'-nak). Ezek létfontosságú részét képezik minden sportfogadásnak és segítenek eldönteni, hogy egy adott kimenetelre érdemes-e fogadni vagy sem, ráadásul a lehetséges nyereményt bármely fogadásunk után az adott szorzó és a tétünk szorzatával kaphatjuk meg. A következőben meg fogjuk nézni pontosan hogyan néznek ki a szorzók, milyen módon kerülnek meghatározásra és hogy miért vannak különbségek köztük bukmékerenként. A szorzók alapvetően két célt szolgálnak - egyrészt a nyeremények kikalkulásában nyújtanak segítséget, tehát minél nagyobb egy szorzó, annál nagyobb nyereményre számíthatunk. Másrészt egy adott kimenetel valószínűségét is mutatják, tehát minél valószínűbb egy adott kimenetel, annál kisebb lesz a szorzó, annál kisebb nyereménnyel kalkulálhatunk. Gondoljunk csak bele bármely sport esetén, vagy mondjuk ha teniszben a világelső játszik a ranglista 200. helyezettjével - egyértelmű, hogy a mérkőzés esélyese a világelső, tehát rendkívül alacsony szorzókat fogunk találni az ő győzelmére vonatkozóan. És ugyanez igaz például a fociban is, a bajnokesélyes hazai pályán elég nagy eséllyel legyőzi a kiesőjelölt csapatot. Alapvetően tehát ennyit kell tudnunk a szorzók megértéséhez, de ha sok helyen játszunk vagy sok oldalt megnézünk, akkor látni fogjuk, hogy általában három típusú szorzót alkalmaznak a bukmékerek:

  • Az amerikai típusú szorzókat
  • A tizedes típusú szorzókat
  • A tört típusú szorzókat

A különféle szorzók számítási módja

Összességében mindegyik teljesen ugyanúgy működik, a fent említett két célt szolgálják és alapvetően a nyeremények összege is hasonló lehet, de egy európai szem számára néha szokatlan lehet például az amerikai típusú szorzó. Azért hívják amerikai típusúnak, mert szinte csak az Egyesült Államokban használják ezt a formátumot. Alapvetően vagy egy negatív vagy egy pozitív számot láthatunk a szorzóknál, a pozitív azt jelenti, hogy 100 dollár téttel mennyit nyerhetünk, a negatív pedig azt jelenti, hogy mennyit kell megjátszanunk, hogy 100 dollárt nyerhessünk. Tehát ha azt látjuk, hogy +150, az azt jelenti, hogy 150 dollárt nyerhetünk 100 dollár megtételével, plusz vissza is kapjuk a tétünket. A -150 ezzel szemben azt jelenti, hogy 150 dollárt kell feltennünk erre a kimenetelre ahhoz, hogy nyerjünk 100 dollárt és visszakapjuk a feltett 150 dollárunkat is. A tizedes típusú szorzók messze a legelterjedtebb szorzók Európában, így Magyarországon is szinte csak ilyen formában találunk szorzókat, főleg, hogy néhány Egyesült Államokra és Nagy-Britanniára fókuszáló online oldalt leszámítva minden bukméker ezt a típust alkalmazza. Ez azért van így, mert messze ezt a legegyszerűbb számolni és értelmezni, hiszen ha azt látjuk a hazai győzelemre, hogy 2.4-es a szorzó, az azt jelenti, hogy ha bármely tétünket erre a kimenetelre megszorozzuk 2.4-el, akkor megkapjuk a várható nyereményünket. Ugyanez igaz például az 1.1-es szorzó esetén is, ha ezt fogadjuk meg 100 forinttal, akkor 110 forintot fog nekünk kifizetni a fogadóiroda. A tört típusú szorzókat már kizárólag csak az Egyesült Királyságban használják, ott is lassan kezd kikopni és a tizedes típusú szorzók veszik át a helyét. Mindenesetre ezt sem nehéz kalkulálni, hiszen például a 3/1-es szorzó azt jelenti, hogy egy tétre háromszoros visszatérítést kaphatunk, míg az 1/4 azt jelenti, hogy négy fontért kaphatunk egy font profitot. Itt vannak a legnagyobb esélyek.

A szorzók mellett további meghatározó tényezők is vannak

  • bónuszok és ösztönzők

    A szorzókkal tehát már tisztában vagyunk, de a kérdés, hogyan kerülnek ezek meghatározásra és miért van különbség közöttük fogadóirodánként. Ahogy az elején is volt róla szó, a szorzó egy adott kimenetel valószínűségét jelenti egy bizonyos fogadóiroda szerint és mivel a mérkőzések kimenetelének meghatározása nem egzakt tudomány, a szorzók sem ugyanazok. Az irodák más és más módszereket használnak a szorzók meghatározására, de további faktorok is beleszámítanak ebbe, mint például az adott piac fontossága, a fogadások száma és így tovább. És nekünk is nagyjából ugyanezt kell tennünk, meg kell próbálnunk megjósolni az adott mérkőzés kimenetelét, ami nem könnyű, de ezen múlik, hogy profitunk lesz vagy veszteségünk. Ha tudni szeretné, hogyan fog ez megtörténni, olvassa el ingyenes tippjeinket